En verden af brogede blade

I udlandet bruger man planter med farvede og brogede blade på mange forskellige spændende måder. Herhjemme bruges disse planter mest som fokuspunkt, som den klassiske blodbøg midt på plænen i landbohaven. Der bliver dog plantet mange hosta med brogede blade, og rødbladede buske og træer, men ikke altid med en gennemtænkt idé bag.

Brogede_blade07De farvede og brogede blades største kvalitet er at farven holder hele vækstsæsonen, mens mange blomster kun holder 3 uger. Og hvis planterne er stedsegrønne, holder farven ofte hele året. Her er et moderne staudebed fra Berlin, hvor både bladfarver og varierende bladformer gør bedet interessant, selvom næsten intet er i blomst:

De farvede og brogede blade kan understøtte bedets eller haverummets farver, som f.eks. i den ikoniske Hvide Have i Sissinghurst Garden, England, med hvide blomster og gråløvede planter. (Se flere billeder via Google: Sissinghurst White Garden).

FOTO: Flickr/Manners

FOTO: Flickr/Manners. Creative Commons.

Brogede_blade08

Eller som her med blå blomster og gråløvede planter fra Regents Park i London.

Brogede_blade01

Rødløvede planter kan spille sammen med f.eks. røde og orange blomster, som i Den Røde Have i Hidcote Garden, England.

Brogede_blade04

Planter med gulgrønne blade kan spille sammen med gule blomster, men de kan også lyse op i skyggen og give forårsfornemmelse. Her fra East Lambrook Manor Garden, England.

Brogede_blade02

Planter med gulbrogede og hvidbrogede blade kan spille sammen med gule og hvide blomster, og de lyser også op i skyggen. Foto fra Malmø.

Brogede_blade05

Nogle buske og træer med farvede og brogede blade kan klippes til meget iøjnefaldende skulpturelle elementer, som her fra Folkets Park i Shanghai.

Brogede_blade09

Planter med farvede og brogede blade kan også fint indgå i moderne mixed borders (blandede bede med buske og stauder mv.), som her fra Regents Park i London.

Brogede_blade06

Eller som her fra parken Planten und Blomen i Hamburg, med blandt andet hvidstribede prydgræsser.

Brogede_blade03

Og sidst men ikke mindst er et brogetbladet solitærtræ mindst lige så effektfuldt, som et rødbladet solitærtræ. Tintinhull Garden, England.

Læs, hvordan du selv kan skabe din egen drømmehave.

Klik her
Klik her