Få styr på ukrudtet

Det mest irriterende ved ukrudt er at det kommer igen og igen. Og igen. Lidt ligesom nullermænd og edderkopper. Den tilfredstillelse der er ved at få gjort pænt i haven, fordufter ret hurtigt, når ukrudtet gladeligt spirer frem, dagen efter man har ligget på knæ derude hele weekenden.

Der er fem måder at begrænse ukrudtet på

  • Lug først på sæsonen
  • Fjern flerårigt ukrudt
  • Teknisk forebyggelse
  • Sprøjtning
  • Intelligent havedesign

Rettidig omhu

Forebyggelse er bedre end helbredelse: Også når det gælder haver. Fjerne ukrudtet i haven, så snart det dukker op (det gør det allerede i februar!). Og fjern især rødder af flerårigt ukrudt (det kan du gøre hele året!)

IMG_0909

Praktisk forebyggelse

Ukrudtdug, aviser, pap og andre ukrudtsbarrierer gør livet meget lettere, der hvor der kun vokser enkelte eller ingen planter. Det vil sige under buske og på grusarealer. Under buske kan du lægge et lag pap og derpå barkflis. Det holder det flerårige ukrudt væk og når pappet er rådnet, så kan du plante bunddækkeplante uden den store risiko for at det bliver infiltreret af agressiv ukrudt.

IMG_0787

Sprøjtning

Ja, det kan man gøre. Men det er sjældent en god fornemmelse, hvis man er glad for sin have. Eller insektlivet. Eller sine børn.

Intelligent Design

haveplan-valbyw

Haveplan af Lise-lotte Juul

Ved at indrette haven, så der ikke bliver så meget lugearbejde, bliver der meget mere tid til at lave de ting, der er sjove. Det handler om at dele haven op i nogle overskuelige enheder, bruge masser af bunddække og kraftige stauder. Og det gælder om at indrette græsplænen, så det er let at komme rundt med plæneklipperen, let at ordne kanter og hurtig at klippe.