Skitse til haveplan – grundstruktur

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”single solid”]Havens store linjer[/fusion_title][fusion_text]Skitseringsprocessen er den sjoveste og mest kreative del af havedesignet. Her gælder det om at få havens store linjer på plads. Det er den vigtigste del af planlægningen, og det er også den sværeste. De enkelte planter er let at grave op og skifte ud, hvis det viser sig, at de alligevel ikke passer til stedet. Men havens overordnede struktur er svær at ændre, når den først er langt på plads – og hække og træer er plantet og kommet godt i vækst.

IMG_0723a_design

Til skitseringen er det nødvendigt at have noget gennemsigtigt papir, du kan skitsere på. Allerhelst manifold. Det er ikke standardvare i boghandlen, men kan bestilles på nettet. Du kan selvfølgelig også kopiere en masse eksemplarer af din opmåling, og skitsere på dem, men det er bare ikke så godt. Det faste papir låser dig i skitseringsprocessen, og du kan ikke på samme måde bygge videre på en skitse ved at lægge en ny manifold over og tegne videre.

Se også: Skitsering med manifold fra Havefolket

For en stund er det godt at glemme alt om de ønsker, du har med hensyn til, hvor de forskellige ting og områder skal være i haven. I stedet gælder det om at se, om der er en struktur eller nogle overordnede linjer, kik eller forløb i haven, du kan bygge videre på.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_youtube id=”re7zc9LQ0Ug” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” /][fusion_text]Skitseringens kunst

Skitsering er en intuitiv metode, hvor du langsomt bygger havens plan op ved at trække nogle løse streger hen over papiret. Du skal ikke tænke for meget, mens du gør det, så det er en god idé at bruge en fed, blød blyant, der giver en upræcis streg. Varm gerne op med at lave nogle uforpligtigende cirkler og kruseduller, så du bliver tilpas blød i håndleddet og fjerner angsten for det hvide papir. Og skitsér så løs!

Lav et skelet for for haven

Glem i første omgang alle detaljer og planteønsker. Der skal tænkes i linjer, forløb og rum. Prøv forskellige idéer af, og se hvordan de udvikler sig i skitseprocessen. Skitseringen er en proces, hvor du ofte går lidt frem og tilbage mellem de forskellige trin eller detaljeringsgrader. Det kan kun læres ved at forsøge sig frem, men se evt. overstående video, hvor en skitse vokser frem på papiret.
IMG_9222_600500px

Denne smukke, gamle have har en enkel men effektivt struktur og idé med lave organisk formede og runde buksbomhække, der indrammer forskellige blomsterbede. Haven er formgivet uden hensynstagen til eksisterende forhold eller bygninger. Buksbomhækkene ”fanger” ganske vist de gamle æbletræer, men de kan sagtens været plantet efter buksbomhækkene.[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” /][fusion_text]Byg videre på havens linjer

Du kan f.eks. vælge at bygge haven op omkring et karakteristisk træ, underbygge det eksisterende terræn, understrege et kik ned gennem haven, videreudvikle en beplantning, fremhæve en rumlig effekt eller blot skabe et bedre forbindelse mellem hus og have. Her kan du arbejde med både geometriske former (firkanter, cirkelslag etc.) og mere organiske (naturlige) linjer Kan du ikke finde egnede linjer eller anden inspiration i haven, kan du altid tage udgangspunkt i huset og bygge haven op ud fra husets linjer og vinduernes placering.

IMG_8876_design
Husets linjer kan videreføres ud i haven, f.eks. hvis der er forskydninger i facaden eller en rytme i vinduerne, der kan spejle sig i beplantningen. Se også om der er nogle flotte kik fra f.eks. køkkenvinduet. Det kan måske indrammes af en beplantning, eller modsat kan du skærme af for naboens kedelige garage, hvis den er i synsfeltet. Markér de mulige linjer og forløb på din skitse med en fede blyantsstreger. Tegn også streger i forlængelse af husets facader, samt streger der fanger de linjer, der måtte være i beplantningen.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_tagline_box shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” highlightposition=”top” content_alignment=”left” linktarget=”_self” title=”
Genbrug så vidt muligt havens eksisterende træer og buske. Nye eksemplarer er flere år om at vokse til. Gamle buske kan komme til ære ogværdighed ved beskæring eller ved at ændre omgivelserne. En gammel forvokset busk, kan stammes op og blive til et fint lille flerstammet træ. ” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

[fusion_builder_container backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” admin_toggled=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” class=”” id=”” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_counters_circle][fusion_counter_circle filledcolor=”” unfilledcolor=”” size=”220″ scales=”no” countdown=”no” speed=”1500″ value=”100″]@[/fusion_counter_circle][/fusion_counters_circle][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”https://www.havearkitekt.dk/wp-content/uploads/revslider/Avada_Small_Slider/slide_4.jpg” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” class=”” id=”” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

 Tilmeld dig nyhedsbrevet 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap