Skala og harmoni

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”single solid”][/fusion_title][fusion_text]Den menneskelige skala

– En have kan bestå af et eller flere rum. Hvis der kun er ét haverum er der risiko for, at det bliver for stort til, at det er rart at opholde sig i. Det er selvfølgelig lige meget, hvis man blot skal kikke på det, men til ophold er det vigtigt at det ikke bliver for åbent og for stort, for så føles det ikke rart.

menneskelig skala

Mennesker trives bedst med mindre rum med lidt rygdækning og en beplantning i en menneskelig skala. Det gælder også for huse og er noget arkitekter til alle tider har været bevidste om. Tag derfor udgangspunkt i dig selv – den menneskelige skala

Skala og skalaforhold og harmoni

Et hus er et element i stor skala, mens en blomsterkrukke er et element i lille skala. Elementer i lille skala harmonerer ikke umiddelbart  med elementer i stor skala (med mindre man bevidst arbejder med kontraster).

I den rolige og harmoniske have vil du opleve, at der en trinvis overgang mellem elementer i stor og lille skala. Det er ikke noget man umiddelbart bemærker, når det fungerer. Men det stikker i øjnene, når skalakontrasten bliver for grel, også selv om man måske ikke lige kan sætte ord på, hvorfor det ikke fungerer.

skala
Buksbom i forskellig størrelse. Bedøm selv, hvilken der bedst passer til haven og huset.

Skalaformidling skaber overgang

Skalaformidling er formidling mellem elementer af forskellig størrelsesforhold. Hvor der eksisterer en stor skalaforskel mellem elementerne i haven, er der tale om skalakontrast. Denne kontrast kan blødgøres ved hjælp af skalaformidling, hvor man indsætter et eller flere elementer, der formidler overgangen fra den store skala til den lille skala. Det kan f.eks. være et lille træ og en gruppe buske, der formidler overgangen fra det store hus til den lille have.

ebeltoft-116skala
Et godt eksempel på skalaformidling. Pavillonen skaber en blød overgang til den store mur, så den ikke virker så voldsom. Foto fra byhave i Ebeltoft -http://byhaveniebeltoft.dk

Skalaformidlingen kan også ske ved at gøre det lille element større. Altså simpelthen udvide staudebedet, så det i størrelse kan hamle op med den store græsplæne.

asfalt_2
skala
Små blomster kan godt hamle op med store flader – hvis der er nok af dem. Foto fra Berlins Botaniske Have
skalagardhave
Foto fra Marianne Follings have. http://staudebedet.blogspot.dk.

I gårdhaven på billedet ovenfor er gårdpladsen belagt med striber af chaussésten for at bryde den store flade. Der er desuden plantet en hæk, der er med til at skabe rumfornemmelse i gården. Rundt omkring står krukker og buske, der skaber overgange mod husfacaden og hækken.

rum1a
Dette haverum er veldefineret med tætte hække, men det virker alligevel lidt goldt og kedeligt. Dels fordi de høje hække er lidt voldsomme og står alene, og der mangler stadig lidt rygdækning omkring stolene.
rum1w
Her er der planter i forskellig størrelse, der virker skalformidlende i forhold til hækkene, og dermed virker de mindre voldsomme. Selve siddepladsen er også mindre og dermed mere intim.

[/fusion_text]

[fusion_text]Artiklen er skrevet af havearkitekt Frank Kirkegaard[/fusion_text]

[fusion_separator style_type=”none” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

[fusion_builder_container backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” class=”” id=”” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_counters_circle][fusion_counter_circle filledcolor=”” unfilledcolor=”” size=”220″ scales=”no” countdown=”no” speed=”1500″ value=”100″]@[/fusion_counter_circle][/fusion_counters_circle][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”https://www.havearkitekt.dk/wp-content/uploads/revslider/Avada_Small_Slider/slide_4.jpg” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” class=”” id=”” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

 Tilmeld dig nyhedsbrevet 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap