Forårsklar i haven

Foråret er godt i gang og snart kommer der for alvor gang i væksten. Det er derfor også nu, at du skal gøre haven klar til den nye sæson.

Det kan godt virke uoverskueligt, men du kan faktisk godtnfå en flot forårshave med en beskeden indsats.

Husk det under alle omstændigheder er vigtigt ikke at gå alt for hurtigt til værk, da kroppen på det tidspunkt af året er uvant med havearbejde, så du let kommer til at blive øm i hele kroppen, og der er stor risiko få et alvorligt hold i ryggen og i værste fald komme helt galt afsted med hækkeklipper eller motorsav.

3 x Trimning

Basic oprydning: Fjern gamle potter, haveredskaber eller andre genstande, der ligger og roder rundt om i haven. Fjern nedfaldne kviste, grene og vissent løv fra bede og busketter. Saml det sammen og brug det til at starte en kompost.

Rengør terrassen Fej, riv eller brug en haveslange til at skylle snavs og blade væk fra terrasser og belægninger. Dette giver straks et mere velplejet udseende.

Trim plænen: Hvis er begyndt at vokse, kan du give det en hurtig klipning for at få det til at se velplejet ud. Fokusér kun på de områder, der virkelig har brug for det, og lad de mindre synlige områder være. Skal det være ekstra fint kan du stikke kanter af.

3 x Opfriskninger

Plant forårsblomster: Tilføj farve til din have ved at plante påskeliljer eller andre forårsblomster. Sæt dem gerne frem i krukker ved indgangen eller på terrassen, hvor I rigitg kan nyde dem.

Skab liv: Find havemøblerne frem og giv dem evt. en forårsrengøring. Det får haven til at se mindre tom ud. Hæng også nogle fuglekasser op for at få mere liv i haven. Et par udendørs lyskæder er også med til at skabe stemning.

Find fokuspunkter: Du kan altid bruge det gamle tryllekunstnertrick med at henlede opmærksomhed fra alt rod og kedelige bede ved at skabe blikfang andre steder i haven. Det kan være et fuglebad, en vandkunst, store flotte krukker, skulpterer eller andre kunstgenstande, der tiltrækker opmærksomhed.

4 x Gartnertips:

Når du har pyntet op i haven og arbejdet dig lidt varm, så kan du gå skridtet videre og gøre noget af det mere grundlæggende og forbyggende havearbejde.

Opfrisk bedene med kompost: Påfør et tyndt lag kompost eller halvomsat plantemateriale på bedene. Kompost giver en flot, mørk overflade, tilfører gødning og hjælper med at bevare fugtigheden og forhindre ukrudt i at spire. Kompost fra genbrugsstationen kan bruges, hvis du ikke har nok selv.

Beskær buske og træer: Brug en beskærersaks eller lille håndsav til at trimme buske og træer. Fjern døde og syge grene. Gamle forvoksede buske kan skæres helt ned.

Fjern ukrudt: At fjerne ukrudt er ret kedeligt, men det går meget nemmere nu, hvor ukrudtet stadig er småt og jorden blød. Nu ses de første skud af skvalderkål og brændenælde. Fjern dem, inden de får for godt fat.

1 x Hjælp der gør det hele meget sjovere

Gør havearbejdet til en sjov aktivitet for hele familien eller inviter venner og bekendte til en aktiv dag i haven efterfulgt af en rigtig god middag. Jo flere hænder, jo hurtigere bliver arbejdet færdigt. Havearbejdet kan gå på skift forskellige steder, så alle får hjælp. Det er både sjovere og nemmere end at gøre arbejdet selv, hver for sig.

 

Har du brug for at lokke børnene med ud i haven, så er her et nogle tips til aktiviteter med dem:

 

Frøplantning:Lad børnene være med til at plante frø i haven, så de kan se dem spire og vokse.

Lav en insektjagt: Tag børnene med på en insektjagt i haven. Lad dem udforske og finde forskellige insekter og smådyr og lære om deres rolle i økosystemet.

Byg en fuglekasse: Byg en fuglekasse sammen med børnene og placer den et sted, hvor de kan se fuglene komme og gå. Dette giver en fantastisk mulighed for at observere fuglelivet og lære om forskellige fuglearter

Leg med vand: Lad børnene lege med vand i haven. Ja det sviner, men børnene er dejligt aktive  udendørs.

Arranger en skattejagt: Lav en skattejagt i haven med ledetråde og skatte gemt rundt omkring.

Spis Al Fresco: Arranger en hyggelig picnic i haven med tæpper, mad og drikke. Dette giver en dejlig mulighed for at nyde det tidlige forårsvejr og tilbringe tid sammen som familien.

Lav kunst med naturmaterialer: Lad børnene indsamle blade, blomster og grene fra haven og bruge dem til at lave kunstværker eller collager.

Byg en hule eller et skjul: Lad børnene bygge deres egen hule eller skjul i haven ved hjælp af grene, tæpper og andre naturmaterialer.