En haveplan er starten på et nyt liv i haven

Sådan foregår et besøg af havearkitekten 

Vejen til en færdig haveplan kan foregå på forskellige måder, afhængig af den enkelte havearkitekt. Nogle havearkitekter arbejder på distancen, og tegner ud fra billeder/video og telefonsamtaler, men de fleste foretrækker at komme ud og opleve haven og snakke med haveejerne på stedet. Ofte er der i første omgang tale om en skitse eller et oplæg, der laves på stedet, så du og dine idéer er med udviklingen af haveplanen. En typisk forløb kunne se sådan ud:

Du vælger en havearkitekt – find havearkitekt her
Over telefonen tager I en indledende snak om, hvad du har brug for og aftaler rammerne og dato for et besøg.

Du måler haven op  – se opmålingsvejledning her.Samtidig laver du en ønskeliste over de ting I godt kunne tænke Jer i haven. Både konkret indhold (fx drivhus) og funktioner (plads til boldspil). De fleste havearkitekter tilbyder dog også at måle haven op mod betaling.

Havearkitekten kommer på besøg
Sammen går I ud i haven, hvor du fortæller om dine ønsker og behov samt konkrete problemstillinger. Havearkitekten lytter og svarer på konkrete spørgsmål ude i haven. Men venter som regel med de mere detaljerede løsningsforslag til I kommer ind i huset. Inde i huset finder du opmålingen frem, og sammen vurderer I de muligheder, du har for at udvikle haven i den retning, du ønsker. Hvis du har fundet billeder af haver, du godt kan lide, kan du tage dem frem og snakke ud fra dem.

skitsering

Havearkitekten skitserer på opmålingen og viser evt. samtidig billeder af planter og haver, så I kan følge med i processen. Sammen arbejder vi hen mod en løsning for havens overordnede rammer.

skitse2

Processen kan stoppe her, hvis du føler du har fået nok at arbejde videre med. Men hvis der er behov for det, tager havearkitekten skitsen med hjem og arbejder den igennem, så den bliver målfast og med detaljeret planteplan.

Havearkitekten sender i så fald haveplan og planteliste sammen med et følgebrev.
Du har nu et færdigt materiale, så du kan få et kvalificeret tilbud fra flere anlægsgartnere. Eller du kan selv gå i gang med at anlægge haven.

wfarvetplanfarvet

Der kan forekomme variationer i arbejdsformen, så spørg evt. den aktuelle havearkitekt, hvordan hun arbejder. Med haveskitsen eller haveplanen får du lagt en dog  grundstruktur for haven, og du får forslag til planter, der trives i haven og udvikler sig smukt sammen, så herlighedsværdien kun stiger år for år.

En haveplan eller haveskitse er en god og økonomisk måde at udvikle haven på, fordi du undgår dyre fejltagelser og slipper for hvert år at skulle ud i plantecentret og spilde en masse penge, på planter, der alligevel ikke trives eller passer til stedet.

wplanteplan

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Copy link
Powered by Social Snap