Drop græsplænen

Nem og frodig have uden græs

Den tidskrævende græsplæne 
En græsplæne er meget arbejdskrævende. En almindelig græsplæne kræver mindst én ugentlig klipning i sæsonen, foruden græskanter der skal rettes, samt mos, ukrudt og muldvarpe der skal bekæmpes. Plus vanding og gødning, hvis man gerne vil have, at haven ser pæn og ordentlig ud. Så det er måske let at overskue at passe en græsplæne, men målt på tidsforbruget er det noget af det mest arbejdskrævende i haven.

Rent tidsmæssigt kræver bunddække og busketter langt mindre arbejde og selv staudebedet kan være meget lettere at passe, hvis det ellers er anlagt rigtigt fra begyndelsen og bliver luget, så flerårigt ukrudt ikke får fat. Samtidig er pasning af blomster og lidt lugning er langt mere spændende end at rende frem og tilbage med en plæneklipper, hvis man blot interesserer sig en smule for haven

Lav visuelle pauser

Græsplæner har selvfølgelig også et praktisk formål. De er havens grønne gulvtæppe og en god tumleplads for børn og barnlige sjæle. Desuden fungerer de som en visuel pause og en neutral forgrund for de forskellige beplantninger.

Den ensartede grønne flade skaber ro og overblik, så det ikke ender med, at man ikke kan se haven for bare planter. Men hvis familien er holdt op med at spille bold og kroket, så kan man roligt grave plænen op og erstatte den med andre rolige flader, der giver pauser og kontrast til beplantningen. Samtidig er det slut med at forurene og larme med plæneklipperen.

Ved at indskrænke eller helt fjerne græsplænen skaber du en have med større naturindhold, flere blomster, mindre – men mere kreativt – havearbejde og i det hele taget flere gode oplevelser.

Græs-erstatning

Alternativer til plænens visuelle pause kan være vandflader, lave bunddækkeplanter eller forskellige belægninger, herunder grusarealer.

Foto fra Claus Dalbys store have, hvor der ikke findes græsplæne, men åbne pladser.

Belægningerne vil også kunne bruges som opholdsarealer og er mere slidstærke end græsset. De er måske ikke så velegnede til alle former for boldspil, men til gengæld kan de faste belægninger bruges til løbehjul, basketball og andre former for leg, der ikke fungerer på en blød græsplæne.

Hvis hele græsplænen blot erstattes af fliser eller grus, så bliver indtrykket let goldt og trist. Græssets grønne farve giver trods alt en illusion om liv i haven, så det betyder, at de åbne arealer ofte skal gøres lidt mindre, og at der skal plantes mere vintergrønt til erstatning for den stedsegrønne græsplæne.

En frodig, bred kant reducerer græsplænens størrelse og dermed havearbejdet.

Det kan gøres ved blot at gøre de eksisterende bede noget bredere og samtidig formgive det åbne areal til en klar defineret form, så det bliver mere tydeligt i sit udtryk.

Mere sjov på mindre tid

De større plantebede behøver ikke betyde mere arbejde. Vælg blot gode bunddækkende stauder og buske, der stort set passer sig selv. Det vigtigste er, at begynde på en jord, der er fri for flerårigt ukrudt. Det gælder især for staudebede, der er dødsdømte, hvis de anlægges et sted med kvikgræs eller skvalderkål. Bede med buske er nemmere at etablere og pleje.

Prøv at plante de ønskede buske med god afstand. Herefter kan du lægge et godt lag aviser ud over jorden og et lag barkflis ovenpå. Det vil forhindre ukrudtet i at komme op og få lys, og det vil dø i løbet af et år eller to. Det passer med, at aviserne til den tid er nedbrudte, så du kan plante stauder og bunddækkeplanter under og mellem buskene. Dem har du selvfølgelig købt samtidig med buskene og plantet ud i køkkenhaven, så de nu er så store, at de kan deles og derfor hurtigt fylder bedet ud.

Når planterne først dækker jorden, kommer der kun meget lidt frøukrudt, og det vil kunne holdes nede ved en enkelt grundig forårslugning, der suppleres med håndlugning i løbet af sommeren, når du alligevel er ude for at plukke blomster eller bare nyder synet af planterne.

Plantebedene er ikke på samme måde som græsplænen afhængige af ugentlige overhalinger, og du kan roligt tage på tre ugers ferie om sommeren, uden at skulle bekymre dig om havens udseende.

Til både små og store haver

I små haver i tæt bymæssig bebyggelse er det oplagt at erstatte græsplænen med planter og belægninger. På den måde kan du skabe en frodig gårdhave med en nærmest sydlandsk stemning.

Men også i større haver kan det være en god løsning at fjerne græsplænen og erstatte den med noget andet. Hos passionerede haveejere kan man ofte følge hvordan græsplænen langsomt skrumper ind for til sidst at blive til en smal, men meget velholdt græssti. Den mindre tidkrævende økoromantiske version er at lade plænen blive til havedam, skov eller blomstereng. Så der er græsfrie have for enhver smag.

Her er græsplænen erstattet af vedbend.

Husk afvanding

Det er godt at beholde nedbøren på egen grund, så det ikke belaster kloaksystemet unødigt. Hvis noget af græsplænen erstattes af belægninger, er det vigtigt, at de har afløb til et plantebed, der kan optage vandet.

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap