skovagtige have
<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Fra plæne til skovagtig have

Skovagtig have omkring det gamle æbletræ

Udgangspunkt: Tid til opgradering
Enfamilieshus fra ca. 1955, mor, far med to hjemmeboende børn der er mellem 14 og 17 år. Familien har boet i huset i ca. 15 år. Interesse for haven har nok stået lidt i baggrunden pga. af arbejde, børn og istandsættelse af hus. Ligesom hos mange andre familier. Nu var tiden til at forskønne udearealerne. Udearealerne blev inddelt i forhave og baghave. Jeg udarbejdede forslag til både for- og baghave, men det var baghaven, der have størst prioritet. Størrelsen på baghaven: 500 m2.

soevang07

Huset er hævet med høj kælder, så der er et større spring ned til haven. Inde fra havestuen er der store vinduer ud mod haven. Bagerst i haven, er der en opadgående skråning til nogle etageejendomme, lidt kedeligt at se på. Cirka midt i haven var der placeret et skur, som står lidt alene i haven. Der var også en noget kedelig terrasse. Det stod et enkelt ældre, smukt frugttræ.

soevang09

Plan: Oplevelser på plænen, smuk udsigt og gode rammer. Hygge på terrassen.
Der skulle ske noget på den store plæne, så det blev spændende at se ud i haven og følge med i årstiderne. Terrasse område skulle gøres hyggelig at sidde på og græsarealet måtte gerne blive meget mindre. Og endelig skulle det blive mindre synligt med skråningen i baghaven. Der skulle også være en smule køkkenhave. Haven skulle være hyggelig og ikke al for vanskelig at vedligeholde. Det sidste er jo et helt almindeligt krav fra kundernes side og ikke spor svært at opfylde. Det er blot et spørgsmål om plantevalg og form på havedesignet.

færdig haveplan skovhave
Færdig haveplan

Plantevalg: Frodighed omkring det gamle æbletræ

Plantetemaet for den nye have blev en skovagtig beplantning. Det gamle, krogede æbletræ blev bevaret og de øvrige planter blev placeret ud fra det. Mindre træer som paradisæbler og koreakornel, mellemstore buske som rododendron og hortensia, og dejlige frodige stauder som f.eks. storkenæb, løvefod, høstanemoner, pæoner og kertepileurt mm. Og selvfølgelig også div. forårsløg.

skovagtige have

Færdig have: Hyggelig og uformel skovagtig have.
Den nye have består nu af et frodigt areal med skovagtig beplantning i den første 2/3 del af haven op til huset og den sidste 1/3 af haven op mod skråningen blev græs. Der blev anlagt et smukt slyngede forløb af stier med slotsgrus imellem bedene, så det samlede udtryk blev hyggeligt og uformelt.

soevang03
soevang04

Billederne er taget ca. en uge efter de sidste planter blev sat i jorden.

Arbejdsmetode

Til havebesøget beder jeg kunden om at lave en målfast oversigttegning over husets placering på grunden i forhold til skel. Denne opmåling danner en meget god start til et konstruktiv havebesøg. Dette havebesøg bruger jeg til at lytte og få afklaret kundens ønsker til den nye have. Efter jeg har dannet mig et indtryk af kundens behøv, tanker og forventninger går vi ud i haven og jeg danner mig en fornemmelse af arealets muligheder. Jeg laver en ”hemmelig” rummelig analyse i mit hoved, og der begynder at komme nogle billeder i mit hoved i forhold til stedet og de ønsker kunden har.

Jeg forsøger ude i haven og delagtig gøre kunde i de ideer jeg får og de muligheder jeg ser og der begynder at blive en mere interessant dialog og ide udveksling mellem kunden og mig. Når vi har gået lidt rundt på arealet, går vi ind ved køkkenbordet, og her tager jeg kundens opmåling frem og bruger den som underlag for den ideskitse, jeg udarbejder på stedet. I denne ideskitse- proces er kunden med og ser haven udvikle sig på papiret.

Det er selvfølgelig ikke alle, der evner at kunne se det for sig, men min erfaring er dog, at lang de fleste får en fornemmelse af havens nye udtryk. Tegningen bliver hurtigt farvelag, og det hjælper meget på visualiseringen. Denne ideskitse udvikler sig til den endelig haveplan med planteliste. I denne have blev tegningen med planteliste sendt til en anlægsgartneren, der gav en pris og efterfølgende omlagde terrassen, anlagde sti og bede inkl. plantning.

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap