<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Struktur i haven

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”single solid”]Havens struktur[/fusion_title][fusion_text]Havens overordnede strukturer danner havens skelet, og viser hvordan haven er opbygget. En god struktur kan skabe orden og sammenhæng i haven.

Havens struktur træder frem, når man betragter de forskellige elementer på haveplanen. F.eks. danner belægningen en belægningsstruktur, bygningerne en bygningsstruktur, bedene en bedstruktur osv. Havens elementer danner mere eller mindre tydelige mønstre, så der afhængig af formen ses en punktstruktur, båndstruktur (linjer) eller fladestruktur.

I den naturlignende have findes kun få strukturer. I den gennemarbejdede haveplan er der ofte flere strukturer og lag af strukturer, der spiller sammen eller mod hinanden, så der opstår hhv. ro eller dramatiske effekter.

Havens strukturer opstår dels på grund af de funktioner, der skal være i haven  (hegn, stier m.v.) og dels ud fra ønsket om at arrangere havens forskellige elementer i et godt samspil med hinanden.

Punktstruktur

Punkterne i haven dannes typisk af enkeltstående planter, krukker el. lign. I privathaven er de meget sjældent placeret efter et stramt mønster, bortset fra i frugthaven, hvor træerne ofte står med lige stor afstand, og dermed danner en homogen punktstruktur. Punkterne kan også stå på en række og dermed danne en linje.

punkter

Ved at placere flere ens planter, enkeltvis, men tæt ved hinanden opstår en god effekt i selve gentagelsen, og der kan skabes en sammenhæng i et område at haven, der ellers er rodet.

Liniestruktur

Hække, hegn, trærækker, aflange staudebede, m.v. danner linier i haven, og er stærkt medvirkende til bestemme havens udseende, stil og rumoplevelser. Liniestrukturen er den struktur, som har størst effekt i privathaven. Det menneskelige øje søger instinktivt linier og forløb, og glædes når disse forløber smukt.

linjer

Fladestrukturer

Havens flader er græsplænen, terrassen, blomsterengen og andre områder af homogen karakter. Fladerne bruges visuelt primært til at skabe ro og pauser i haven. Men fladerne kan også være det store staudebed eller en speciel flot belægning, der fungerer som et designelement i sig selv. Under alle omstændigheder er det vigtigt at være bevidst om fladernes form, så de ikke blot får en form, der er bestemt af det areal, der tilfældigvis er tilbage efter alle andre funktioner og elementer er tilgodeset.

flader

Struktursammenhænge

Næste niveau i planlægningen, er at de forskellige flader sammen danner en flot helhed. I de fleste haver følger strukturerne naturligt hinanden. Staudebedet forløber parallelt med stien, der samtidig følger græsplænens kant osv. Dette følger naturlig af man normalt tænker i ét niveau, især hvis man arbejder uden en egentlig haveplan.

 struktur
De forskellige strukturer (linjer, flader og punkter) følger hinanden og spiller harmonisk sammen

Med en haveplan er det lettere at abstrahere fra virkeligheden og tænke i flere niveauer. Havens flader kan brydes af liniestrukturer eller punktstrukturer, så der opstår nye visuelle effekter. Man siger, man arbejder med strukturer i flere lag som det ses på billedet herunder

IMG_7701_design
Beplantningen danner en cirkulær flade, der ligger som et punkt i Valbyparken. De forskellige stier og hækken laver har lange linjeforløb både som cirkler og linjer. De lave buksbomhække danner struktur i bedet med linjer på tværs af bed og sti og bryder dermed med den øvrige beplantning (foto fra Valbyparken).

Der kan også være forskellige strukturer i havens mindre enheder, f.eks. inde i selve staudebedet, der kan bestå af homogene blomsterflader, punktplantninger, eller kan have indbyggede linier, der går som en rød tråd gennem det øvrige bed. Strukturen i selve staudebedet behandles nærmere under plantesammensætning.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_tagline_box shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” highlightposition=”top” content_alignment=”left” linktarget=”_self” title=”Genbrug så vidt muligt havens eksisterende træer og buske. Nye eksemplarer er flere år om at vokse til. Gamle buske kan komme til ære ogværdighed ved beskæring eller ved at ændre omgivelserne. En gammel forvokset busk, kan stammes op og blive til et fint lille flerstammet træ. ” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

[fusion_builder_container backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” class=”” id=”” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_counters_circle][fusion_counter_circle filledcolor=”” unfilledcolor=”” size=”220″ scales=”no” countdown=”no” speed=”1500″ value=”100″]@[/fusion_counter_circle][/fusion_counters_circle][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”https://www.havearkitekt.dk/wp-content/uploads/revslider/Avada_Small_Slider/slide_4.jpg” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” class=”” id=”” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

 Tilmeld dig nyhedsbrevet 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap