<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Dyrk stauder fra frø

Med frø får du masser af planter for ingen penge.  Forløbet fra såning til blomstring er langstrakt og kræver lidt tålmodighed. Til gengæld er selve arbejdsindsatsen beskeden, belønningen er stor og glæden varer længe, når du for ganske få kroner kan producere et overflod af smukke blomster, der blomster år efter år.

Nemt eller svært

De selvsående

De allernemmeste stauder at frøformere er dem, der sår sig selv i haven, uden at du behøver at gøre noget. De er ofte populære gamle stauder, der findes i mange haver, netop fordi de spreder villigt og derfor ofte kommer med til plantebytte.

Det gælder f.eks. akeleje, storkenæb, løvefod, skærmblomst, lavendel og kvæsurt. Her behøver du ikke gøre andet end undlade at klippe frøstandende af i sensommeren og så eller holde øje med de småplanter, der dukker op rundt omkring i haven. Hvis du har nogle af disse stauder i haven, så lærer du hurtigt småplanterne at kende.

3 gode grunde

Spar penge

Det er dyrt at etablere et helt nyt staudebed. For prisen hvad en enkelt staude koster i planteskolen, kan du købe 2-3 poser frø og derfra fremelske et regulært staudebed.

Tænk stort

Tænker du på blomstereng, et præriebed eller et staudebed af parkagtige dimensioner, så er frøformering den eneste realistiske løsning. Så tæt, og se hvilke planter dine vækstforhold favoriserer. De stærkeste og sundeste planter vil overleve, og give dig et stærkt og smukt bed.

Dyrk din niche

De lidt specielle stauder kan være svære at få fat i. Men på internettet er frøudvalget grænseløst, og du kan søge efter staudefrø i hele verden og få præcis den farve, de bladformer og det blomstringstidspunkt du måtte ønske. Selv de dyreste og mest sjældne stauder bliver overkommelig i pris, når du køber dem som frø.

Nemme stauder

Der er masser af stauder, der er nemme at frøformere (se dette link). Det er frø der ikke kræver kuldebehandling, som spirer hurtigt og villigt, tåler omplantning og som ikke let bliver angrebet af sygdomme. De nemme stauder behøver ikke være kedelige. De taknemmelige akelejer fås f.eks. i mange farvekombinationer og både med enkelte og dobbelte blomster. Jakobstige er en anden almindelig spirevilligt staude, der også fås i en mørkbladet variant.

Purpursolhat er nemme at formere fra frø

De hurtige

Normalt blomster frøformerede stauder først andet år, men for de utålmodige er der også stauder, der kan blomstre første år, hvis de sås tidligt på året. Det gælder stauder som anisisop Agastache, skønhedsøjeCoreopsis, skjolddrager Scuttelariaog småblomstret salvie, Salvia nemorosa,men også flere græsser som f.eks. fjergræs Stipakan nå at sætte blomsteraks, hvis du er tidligt ude, dvs. forspirer inde.

Anis-isop

De sjove/nørdede 

Som nævnt bliver de nye frøplanter ikke altid som moderplanten. Det kan udnyttes bevidst til at arbejde sig hen mod nye varianter og sorter. Planteforædlere og hardcore plantenørder laver kontrollerede bestøvninger, og arbejder sig på den måde meget målrettet hen imod nye sorter. Men man kan også blot tage frø af f.eks. alunrod, stjerneskærm eller dagliljer og så se, hvad der dukker op. Der kan være langt imellem, at det giver ”den store gevinst”, men selv små nuanceforskelle blandt ens egne ”børn” er ofte nok til at blive grebet af legen. ”When you love something, you notice the details”, som de siger i England.

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.