<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Sådan hjælper du haven gennem en tør sommer

[fusion_builder_container backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”]

[fusion_title hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid”]

Førstehjælp til tørketålende planter

[/fusion_title]

[fusion_text]

Når sommeren er allerbedst bliver plænen gul, væksten går i stå og bladene begynder at hænge faretruende på de mest følsomme planter. Men slå koldt vand i blodet.  Der er ingen grund til at fare ud og vande hele haven i tide og utide. Krukkerne skal have vand hver dag, og nyplantede planter skal have det én gang om ugen, men den gule græsplæne og de veletablerede planter overlever en tørke uden de store mén. Så koncentrér vandingen omkring sommerblomsterne og grøntsagerne i køkkenhaven.

Undgå sjatvanding
Der er ingen grund til at rende desparat rundt med en vandkande for at give vand til alle havens planter. Selvom nogle planter går lidt i dvale, så sender de også rødderne længere ned i jorden i deres søgen efter fugt, og de samarbejder også med svampe og mycelier om at hente vand op til rødderne. Det er faktisk være at sjatvand emd slet ikke at vande.

Så kan du ganske vidt holde kunstigt liv i planterne , men hvis du så er nødt til at rejse væk en kort periode, så kan planterne ikke længere klare sig selv, fordi deres rødder ikke har søgt ned i jorden. og så kan de dø.

Intelligent vanding
Hvis tørkeproblemet skal løses her og nu, er der selvfølgelig kun én løsning, nemlig vanding. Først og fremmest gælder det om at vande morgen eller aften, hvor fordampningen ikke er så stor. Vand langsomt, at vandet trænger godt ned i jorden og ikke blot løber af eller lægger sig i den øverste jordlag. Lad være med at sjatvande, men giv i stedet omkring 20-30 liter vand pr m2 én gang om ugen til områder eller planter, der har behov for vanding. Enkelte nyplantede træer og buske vandes én gang om ugen og det kan gøres ved at stille en spand med et ganske lille hul i bunden ved siden af planten. Så kan du hurtigt fylde spanden om med haveslangen, og vandet vil så langsomt sive ned til plantens rødder uden at løbe af på overfladen

siveslange
Du kan også købe siveslanger og automatiske vandingssystemer med timere, der kan sættes til at vande bestemte områder i haven efter et forudindstillet program.

Dæk jorden
Du kan reducere vandingbehovet væsentligt ved at dække jorden, så der sker en mindre fordampning. Det gælder især i køkkenhaven, hvor du kan dække med græsafklip, halm og lignende. Det er meget effektivt.

I prydhaven kan du istedet bruge bunddækkeplanter eller pyntesten, hvis du synes det er flot. Der sker også en fordampning fra bunddækkeplanterne, men ikke i så høj grad, som hvis du har en mørk og bar jord. Læs og HER hvordan du indretter haven, så den bedre komme rigennem en tør sommer.

Krukkeløsning
I varme perioder skal krukkeplanterne vandes hver dag, og det kan være svært at rejse væk blot en weekend uden at skulle lave aftaler med naboer og familie. Du kan dog nedsætte vandingsfrekvensen på flere måder.

Ud over at bruge større krukker med større jordvolumen  kan du købe speciel krukkejord med krystaller, der absorberer vandet og dermed holder jorden fugtig i længere tid. Der findes også selvvanderkrukker med et lille vandreservoir, der leverer ekstra vand til jorden, når den er ved at tørre ud.

Selvvanderbakke i megasize
Du kan stille krukkerne i en midlertidig vandingsbakke, som du laver af nogle lægter, der skues sammen til en ramme, og et stykke plastik, der lægges ned over rammen, så den kan fyldes med vand. Vandbakken kan evt. fodres via en stor spand/tønde med tætsluttet låg, hvor der er boret et hul under vandlinjen. Når vandstanden falder til under hullets niveau, vil vandet løbe ud af beholderen til hullet er dækket igen. Hvis der er et drænlag nederst i krukkerne, er det vigtigt, at vandet når op over drænlaget, da jorden ellers ikke kan suge vandet op.

Læs mere

Indret haven så den bliver mere tørketålende
Tørketålende planter.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” /][/fusion_builder_column]

[fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_title hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” size=”1″ content_align=”left” style_type=”default”]

Artikler om tørketålende haver

[/fusion_title][fusion_recent_posts layout=”default” hover_type=”none” columns=”2″ number_posts=”6″ offset=”0″ cat_slug=”toerketaalende-haver” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” excerpt=”yes” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ /][/fusion_builder_column]

[fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_tagline_box shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”/havearkitekter” linktarget=”_self” button=”Find havearkitekt” title=”Gør en god investering” description=”og få en skræddersyet – og billig – have.” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap