<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Nemme højbede

Få succes med højbede

Det er populært at dyrke sine egne grøntsager, desværre kniber det ofte med tiden til det. Men hvis du ikke har mod på at kaste dig ud i en køkkenhave af Søren Rygeske dimensioner, kan mindre heldigvis gøre det. Her kommer højbedene til hjælp. Det er dyrkning af grøntsagerne i aflange kasser, der hæver bedet et stykke op fra jorden.

Når bedene bliver rammet ind i små overskuelige enheder, er det nemmere at bevare overblikket, og du kan nøjes med at luge én kasse ad gangen, så du ikke drukner i række efter række af våde gulerodstoppe, der skal luges og tyndes ud.

Bedene skal være så smalle, at du kan passe dem uden at træde i jorden. Når du så samtidig hæver jorden, bliver den porøs og lækker, netop som grøntsagerne vil have det. Du undgår at træde rundt mellem urterne og få beskidte sko, og når der ikke skal være plads til at gå mellem rækkerne, kan du plante tættere, så heller ikke ukrudtet får et ben til jorden.

Altid plads til et højbed
Placer højbedet et sted i haven med fuld sol. Det er en fordel, at det ikke er for langt væk fra køkkendøren, så det er let at hente urter ind til madlavningen. Da det hele står pænt rammet ind af højbedets kanter, er der ingen grund til at gemme det væk bagerst i haven.

Kanterne laves let ved hjælp af ca. 20 cm brede brædder med samme længde som bedet. Lærketræ eller douglasgran, der fra naturens side er imprægneret, holder længere end fyrretræ. Gennemgrav den underliggende jord og fyld så bedet op med god muldjord evt. iblandet en velomsat kompost.

enkelt højbed

For at holde højbedet på plads og modvirke, at jorden får brædderne til at bule ud, kan du skrue lægter på indersiden af brædderne. De skal gå minimum 30 cm ned i jorden og sættes fast med 1,5 meters afstand.

En have i haven
En lille nem køkkenhave kan indrettes med aflange smalle bede på 1,2 meters bredde. Mellem bedene laves smalle stier på 0,5 – 1 m’s bredde afhængigt af, om du skal kunne køre med trillebør mellem bedene. Det er praktisk og pænt at lægge fliser mellem bedene. På den måde bliver køkkenhaven nem at passe, og du kan luge i højhælede sko, hvis du har lyst til det.

Køkkenhaven kan indrettes som en have i haven. Med bede, der giver en nem, overskuelig og flot køkkenhave, hvor der samtidig er plads til mange forskellige afgrøder. Pallerammer er en god løsning, hvis du vil hurtigt i gang med køkkenhaven.

10 fordele ved højbede

Overskuelig pasning

Gode dyrkningsforhold

Mange urter på lille plads

Dejlig porøs jord

Kan placeres på terrassen

Færre snegleangreb

God ved ryggen

Mindre ukrudt og nem at luge

Ingen jord på støvlerne

Tidlig start i foråret

10 nemme urter til højbedet

Radiser

Rucola

Løg

Hvidløg

Salater

Jordbær

Gulerødder

Persille

Rødbeder

Buskbønner

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap