<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Klar, parat havestart

Gør haven forårsklar

Foråret er  lige om hjørnet, og der kan allerede nu være enkelte dage med klar blå himmel og stille vejr, der kan lokke dig ud i haven. Endnu sker der ikke så meget udendørs, men kikker du nøjere efter, så er der alligevel em masse små tegn på, at foråret er på vej. Knopperne på træer og buske er begyndt at svulme, og de første bier summer rundt langs jorden på udkik efter erantis og juleroser.

Beskær buskene, vent gerne med træerne

Det er nu, der er god tid til at få gjort noget af det mere grove havearbejde, inden det for alvor går løs derude. Det tidligste forår er en god tid til beskæring af træer og buske. Det gælder især de lidt grovere beskæringer, hvor man fjerner enkelte større grene eller skærer buske helt tilbage til jorden. Det kan du roligt gøre nu, da planterne ikke taber så meget energi, som hvis det sker senere på året, hvor saftstrømmen for alvor er i gang, eller der måske ligefrem er masser af blade, der går tabt.

Du kan tynde ud i trækronerne ved at fjerne syge og knækkede grene, samt grene der vokser indad i kronen. Små grene og kviste kan ligeså godt klippes af om sommeren, men det kan være nemmere at komme til, når der ikke er blade på træerne og ofte også nemmere at få øje på de grene, der vokser i den forkerte retning. Sommeren er dog stadig det bedste tidspunt til egentlig beskæring af træerne. Især kirsebær og blomme, der ellers let bliver angrebet af sygdomme. Ved beskæring om sommeren får du heller ikke så kraftig genvækst, som ved forårsbeskæring.

Hold også øje med overvintrene ukrudt og fjern det, inden det for alvor begynder at vokse igen. Senegræs og ranunkel bevarer deres grønne blade hen over vinteren og kan graves op allerede nu, men det ikke varer længe før både brændenælder og skvalderkål er i fuld firspring hen gennem staudebedet.

Start langsomt op

Mange er alt for ivrige, når de først går i gang udendørs. Jok ikke alt for meget rundt i en våd og klæbrig jord. Det ødelægger jordstukturen. Hold dig til fliserne – også en vintertung græsplæne kan blive ødelagt af for meget færdsel. Start stille og roligt og varm gerne lidt op inden du går i gang. Kroppen skal lige vænne sig til at være aktiv igen og de uvante bevægelser kan give hold i ryggen og ømme muskler.

Gem haveaffaldet

Grene, kviste og andet såkaldt haveaffald bør blive i haven. Alt kan komposteres eller genbruges. Det giver gratis gødning og en god jordstuktur. Og det kan også være meget il at skabe bedre forhold for insekter og dermed også for fuglene. Grove grene kan komme en tur gennem kompostkværnen (den kan lejes) og blive til dejlig flis, mens de lidt finere kviste kan udgøre bunden i en ny kompostbunke

Hold dig fra den klæbrige jord

Vent med jordarbejde, til det er blevet varmere og jorden mere tør. Den må ikke klæbe til redskaberne, når du graver, så ødelægger du blot jordens struktur. Undgå i det hele taget at færdes for meget på jorden og græsplænen, når jorden stadig er våd og kold.

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap