<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Hurra for Heuchera

Når jeg vælger planter ser jeg i højere og højere grad på bladformer og bladfarver end på selve blomsterne. Blomsterne er ganske vist smukke, men fornøjelsen er ofte temmelig kortvarig i modsætning til bladene, der som minimum pryder planterne fra forår til efterår.

Blandt de såkaldte bladstauder er alunrod eller Heuchera en af de bedste. Heuchera har en roset af lappede blade med hjerteformet bladgrund og fine dun på blade og stængler.

Blomsterne syner ikke af meget, men er alligevel ganske elegante. I perioden fra maj til august ses de små fine hvidlige eller rødlige klokkeblomster, som svæver over bladene på en næsten usynlig stilk. Den kan bruges som almindelig staude og som bunddække, der hvor ukrudtstrykket ikke er for stort. Især er de er meget velegnede til bunddække i forgrunden af staudebede eller busketter.

Og så er den blevet vældig populær som krukkeplante, netop fordi bladene holder sig smukke i rigtig lang tid. Nogle sorter er flotte langt ud på vinteren, hvis det ikke bliver for koldt.

Planterne trives både i sol og halvskygge i en veldrænet jord, der dog ikke må blive for tør. Omvendt tåler de ikke at stå i fugtig jord om vinteren.  På grund af planternes lange prydværdi er de også meget gode til krukker. Det er nemme stauder, der i modsætning til sommerblomster kan bruges i krukkerne år efter år. De helt lysegule sorter tåler ikke så godt direkte sol og lever ofte ikke så længe som de mørkbladede sorter.

Heuchera er blevet meget populær som krukkeplante.
Heuchera i planteskolen.

Heucharella (herunder) er krydsninger mellem Heuchera og Tiarella. De har lidt blødere og mere runde blade, og ofte meget flotte farver og tegninger på bladene. Desværre tyder de på, at de er mere sarte eller ihverfald mere kortlevenede end Heuchera.

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap