<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Havens kvaliteter

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”single solid”]Vurdering af eksisterende forhold[/fusion_title][fusion_text]Med opmålingen af haven har du et godt grundlag for dit videre arbejde med haveplanen. Men opmålingen viser ikke alt. Der er andre forhold som du bør overveje og have i baghovedet, når du arbejder videre med dine ønsker til haven.

Dine overvejelser kan du nedfælde på et stykke papir eller indtegne på en vurderingsplan som viser fordele og ulemper ved din nuværende have.

vurdering
Eksempel på vurderingsplan

Klima

Det lokale klima afgør om du kan satse på vandkrævende eller sydlandske planter.  På Bornholm kan du f.eks. godt satse på at plante figner, mens du ved kysten i Vestjylland skal bruge hårdføre, vindtolerant og måske også tørketålende planter. Selv i den enkelte have kan der være forskel på klimaet. Op ad en sydmur er der f.eks. meget mere varmt end mod nord. Det kaldes også for mikroklima.

Jordbund

Jordens indhold af muld, ler og sand afgør hvilke planter der naturligt vil trives godt i din jord. Vælg disse for at få en nemmere have, eller lav om på din jord, så den passer til de planter, du ønsker.

Eksisterende planter

Store træer og buske er vigtige for at give haven karakter. Vurder hvilke planter, der med tiden skal ryddes, og hvilke der skal have plads til udvikle sig. Bevar under alle omstændigheder nogle af de gamle planter, indtil de nye planter er godt på vej. Selv tilsyneladende håbløse sammenplantninger kan gemme på buske og træer der med den rette beskæring kan blive til flotte skulpturer. Gamle buske kan måske stammes op og blive til små skulpturelle træer, eller de kan klippes helt ned og skyde tæt fra bunden.

Visuelle værdier

Havens visuelle og rumlige værdier kan være svære at nedfælde på et stykke papir. Men det er vigtigt at være bevidst om de kvaliteter og muligheder som haven rummer.

Vurdér om der er karakterisktiske bygninger, planter, detaljer, terrænforløb o.l. der kan fremhæves med en beplantning ? Er der spændende udsigter, der skal friholdes, eller andet der bør sløres ?

Havens omgivelser

Er der store træer på nabogrunden som skygger i haven, eller er der støjende trafik, grimme nabohuse, blændende gadelamper eller andet der skal afskærmes ?

Hvordan er bolig-karakteren i området ? Især i forhaven vil det være naturligt at indpasse sig efter de øvrige omgivelser. Ikke kun af hensyn til hvad naboerne måtte “tænke”, men også fordi f.eks. et nyt overgjort haveanlæg kan ødelægge hele stemningen i et gammelt tilvokset villakvarter.

Restriktioner

Indretningen af haven kan være underlagt praktiske eller jurdiske begrænsninger. Praktisk kan det være el-ledninger, kloakrør, nedgravede olietanke o.l. der sætter begrænsninger for, hvor man kan plante. Juridisk kan der være servitutter og tinglysninger på grunden, der forbyder plantninger over en vis højde. Oplysninger fås hos kommunen.

Overvejelser i den nye have

Er det din første sæson i haven, så lav ikke de store forandringer med det samme. Lær først haven og “stedets ånd” at kende. Hvor er der læ og sol i det tidlige forår, hvor ligger der forårsløg og hvor er den luneste aftenplads ?

Overvejelserne skrives ned på et stykke papir og udgør sammen med vurderingsplanen forudsætningerne for at gå videre med haveplanen.[/fusion_text]

[fusion_text]IMG_9102_designDet er vigtigt at finde og understrege havens eksisterende kvaliteter. Dette lille haverum er bygget op med det store rønnetræ som fokuspunkt og bærende element. Træet er i forvejen karakterfuldt, men bedenes linjer er med til yderligere at understrege træets dominans, så det nærmest får en monumental karakter. Desuden er nærtstående træer fjernet, så der er luft omkring træet.[/fusion_text]

[fusion_separator style_type=”none” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_tagline_box shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” highlightposition=”top” content_alignment=”left” linktarget=”_self” title=”Genbrug så vidt muligt havens eksisterende træer og buske. Nye eksemplarer er flere år om at vokse til. Gamle buske kan komme til ære ogværdighed ved beskæring eller ved at ændre omgivelserne. En gammel forvokset busk, kan stammes op og blive til et fint lille flerstammet træ. ” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

[fusion_builder_container backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” class=”” id=”” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_counters_circle][fusion_counter_circle filledcolor=”” unfilledcolor=”” size=”220″ scales=”no” countdown=”no” speed=”1500″ value=”100″]@[/fusion_counter_circle][/fusion_counters_circle][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”https://www.havearkitekt.dk/wp-content/uploads/revslider/Avada_Small_Slider/slide_4.jpg” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” class=”” id=”” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

 Tilmeld dig nyhedsbrevet 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap