<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Efterår er plantetid

Plant for livet

Det bedste tidspunkt at plante et træ var for tyve år siden – det næstbedste tidspunkt er nu. Med dette kinesiske ordsprog er du varmet op til at gå ud i haven og vurdere, hvordan den vil se ud i de kommende år.

Havens træer kræver planlægning, netop fordi de er så længe om at udvikle deres fulde potentiale. Hvis nogen af havens træer er ved at blive lidt for store, så er det en god ide at plante nogle nye. Så kan I med god samvittighed fælde de gamle om nogle år. For så er de nye træer allerede godt på vej, og haven føles ikke så bar, fordi de gamle træer forsvinder.

Nogle lader deres store træer stå i alt for lang tid, hvilket bl.a. er til stor gene for naboerne. Ofte fordi haven bliver alt for bar, hvis de først begynder at fælde de store træer. Derfor skal nye træer faktisk plantes 5-20 år, inden der rigtig er brug for dem.

Efteråret er et godt plantetidspunkt, da der er godt med fugtighed og stadig varme nok i jorden til at rødderne kan udvikle sig. Det er også et godt tidspunkt at flytte eksisterende buske og mindre træer, der står forkert i haven. Husk blot at få så meget med af roden som overhovedet muligt.

At plante et træ er at sætte noget i værk, der kan række langt ud over din egen tidshorisont. De er under alle omstændigheder med til at give haven karakter. Derfor er det også vigtigt, at de bliver placeret rigtigt fra begyndelsen, og at jordforholdene er i orden, så væksten hurtigt kommer i gang og heller ikke går i stå efter en kort årrække. Tænk også på træets vækstform, og på om der er plads til udvikling både i højden og i bredden.

Træernes rødder skal have mulighed for at brede sig godt ud til siderne, så det er ikke bare plantehullet, der skal være i orden, men jorden i mange meters omkreds. Den skal være til at grave i med en almindelig spade, ellers er jorden for kompakt, og der er behov for at løsne den, eventuelt med en rendegraver.

Mens plantehullet graves, kan du passende sætte rodklumpen i en balje med vand. Så er du sikker på, at rødderne ikke er udtørrede, når de kommer i jorden.

Grav plantehullet. Det skal have en lidt større diameter end rodklumpen, og samme dybde som klumpen er høj. Den skal være løsnet i bunden, så der er godt dræn i hullet. Hæld eventuelt vand i hullet, og kontrollér, at det forsvinder i løbet af kort tid. Hvis ikke, så skal jorden bearbejdes yderligere.

rødderne. Det er især vigtigt, hvis rødderne løber rundt og rundt nede i bunden af potten. Den uheldige vækstmåde kan ellers fortsætte nede i plantehullet, så rødderne aldrig vokser ud og væk fra stammen.

Placér rodklumpen i den rigtige højde. Oversiden af jordklumpen skal flugte med jordoverfladen. På barrodsplanter er de underjordiske dele lidt mørkere end barken på den del af planten, der skal være over jorden.

Giv vand. Inden hullet fyldes helt op med jord, er det en god idé at vande, så jorden fordeler sig godt rundt om jordklumpen. Vent med at fylde mere jord på̊ til vandet er sunket ned.

Træd til. Når du har fyldt det sidste jord på̊, trædes jorden forsigtigt til omkring rodklumpen, så̊ planten står fast og ikke kan rykkes op. Du skal ikke træde så hårdt, at du sammenpresser jordklumpen eller strukturen i jorden.

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap