<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Colorful Friday

Fyld farver i vinterhaven

Du ved, at det er en mørk tid, når det eneste lyspunkt åbenbart er Black Friday.

Dagen hvor du kan købe en masse ting til halv pris, som desværre allerede har tabt det halve af værdien, når det først står hjemme i stuen. Og herefter er prisen faldende dag for dag. Anderledes er det med planter, der stille og roligt vokser større og større og får mere værdi efterhånden som tiden går.

Så planter er en god investering!

Men de kan også være et lyspunkt i en mørk tid. Selvom efteråret har taget glansen af de fleste planter, så er der stadig nogle, der er vintergrønne samt en del med flotte grene, smukke bær eller dekorative frøstande. 

Skimmia har både grønne blade og smukke røde knopper hele vinteren.

Der findes også planter, der trodser al sund fornuft og blomster midt i den kolde vinter. En af klassikerne er kejserbusken, der blomstre over en meget lang periode lige fra november og hele vejen gennem vinteren. Tilmed dufter den helt fantastisk. Blomsterne er hvide til svagt rosa og samlede i små blomsterstande, der let kan overses i det blege vinterlys. Så placer busken et sted, hvor du daglig passerer forbi, så du kan nyde blomsterne på nært hold.

Troldnødden, som får papirtynde blomster, der trodser kulden i februar, er også en klar favorit til vinterhaven.

Selvom det er vinter, kan du stadigvæk plante træer og buske. Blot jorden ikke er bundfrossen. Hvis den øverste jordskorpe er frosset, kan du blot brække den op med spaden og så grave et passende hul, hvor der er god plads til rødderne.

Og skulle du være blevet helt besat af Black Friday, så er der faktisk et lille udvalg af planter med sorte blomster eller blade (næsten helt sorte ihvertfald) og på dem måde kan du holde Black Friday hele sommeren. Måske kan du finde et sted med tilbud på tulipanløg (det er også absolut sidste chance for at sætte dem nu) og så kan du vælge den skønne Queen of Night med mørke sensuelle blomster.

En anden næste sort plante er Alunrod ’Obsidian’ som du kan se herunder. læs mere om Alunrod her  og Black-Summer Planter 

TIPS 

Du kan tage forskud på foråret ved at tage grene ind til forspiring. Snart vil grene af mirabeller og kirsebærkornel springe ud og blomstre, når de kommer ind i varmen. Kejserbusken, der allerede er i blomst, sender den skønneste duft ud i stuen.

Stauder kan også være stedsegrønne eller beholde dekorative brune eller rødlige blade hen over vinteren. Blandt de bedste er hasselurt, flere prydgræsser og kæmpestenbræk. Sidstnævnte blomstrer allerede i april.

Kik også på grenens farve, når du vælger planter til vinterhaven. Kornelbuskene fås med gule, grønne og  røde grene. Også birk og kirsebær fås i spændende sorter med smukt farvede stammer. Og troldhaslen danner kunstfærdige silhuetter mod himlen.

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap