<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

3 genveje til en nem nyttehave

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”” class=”” id=””]Gør køkkenhaven overskuelig[/fusion_title][fusion_text]Af havearkitekt Frank Kirkegaard[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” icon=”” width=”” class=”” id=””/][fusion_text]nem nyttehave

En lille køkkenhave omkring drivhuset skaber en “have i haven”, hvor de enkelte bede er meget overskuelige at passe.

1 Dyrk i krukker

Den allernemmeste køkkenhave anlægger du i krukker. Det er både praktisk og dekorativt, selvom udbyttet selvfølgelig er begrænset. Men lidt har også ret. Du kan servere både friskplukkede jordbær og økologisk persille til middagen – også selv om du bor i lejlighed med blot en altan eller lille gårdhave. De spiselige krukker er egnede på terrassen ved siden af grillpladsen eller udekøkkenet. Her er krydderurterne oplagte at bruge, men andre flerårige planter som rabarber, jordbær og asparges er specielt velegnede til krukkerne.

Salater, persille og andre bladgrøntsager kan også være meget dekorative indtil de høstes, og herefter kan du plante nyt eller simpelthen stille krukkerne væk, så du ikke skal gå og kikke på den bare jord, ligesom i en almindelig køkkenhave. Det er nemt at luge og skifte planterne ud, og du behøver ikke trække i gummestøvler for at “gå i køkkenhaven”.

nem nyttehave

nem nyttehave

Der kan blive en ganske pæn høst ud af at dyrke kartofler i baljer

 

2 Dyrk i højbede

En nem nyttehave kan indrettes med aflange smalle højbede på 0,8 -1,2 meters bredde. De smalle bede bevirker, at jorden kan bearbejdes, uden at det er nødvendigt at kunne færdes mellem afgrøderne, og det giver mulighed for at kunne plante med kortere afstand mellem rækkerne. Med indrammede bede bliver køkkenhaven både overskuelig og smuk at se på. Mellem bedene laves smalle stier på 0,5 – 1 m’s bredde afhængigt af, om du skal kunne køre med trillebør mellem bedene. Det er praktisk og pænt at lægge fliser mellem bedene. På den måde bliver køkkenhaven mere overskuelig, og den kan passes i højhælede sko, hvis du har lyst til det.

nem nyttehave

Højbedene bevirker, at jorden hurtigere bliver varmet op i foråret og jorden bliver endnu mere porøs. Endelig kan det være en fordel ikke at skulle bøje sig så langt ned for at nå afgrøderne, og der er heller ingen risiko for at jokke i spinaten.

Få flere afgrøder på mindre plads
Den løse jord i bedene bevirker at rødderne kan vokse dybere, og dermed kan planterne sås lidt tættere end der eller er angivet bag på frøposerne. I et højbed på 1,2 m er der plads til 5 rækker på langs. Der kan være 2 eller 3 hovedrækker af kraftige grønsager som porrer og kål, der mellemplantes med tidlige og hurtigt voksende urter som salat, sommergulerødder eller rødbeder.

Du kan også vælge at plante på tværs af højbedet. Det giver plads til rigtigt mange rækker, og det kan være en god ide, hvis du gerne vil afprøve mange forskellige sorter af salater eller andre grønsager. De gode drænforhold i højbedene betyder at de har behov for ekstra vanding og den intensive udnyttelse af jorden kræver desuden en løbende tilførsel af næring for at planterne kan trives optimalt

3 Dyrk prydhaven

Hvis du synes, at højbede lyder som lidt for meget arbejde, så kan du blot proppe grøntsager ind i den almindelige prydhave. Så salat, persille og dild i stedet for sommerblomster og plant rabarber og peberrod der står med brede blade og giver en næsten tropisk karakter til haven. Brug jordbær og tyttebær som bunddække og hegn haverummene ind med bærbuske.

nem nyttehave

Dild er smuk og elegant – og fuld af smag. Brug den gerne i prydhaven.

Fæld birketræet og plante i stedet et træ, der giver masser af gode, sunde frugter. Ved at plante mange forskellige spiselige afgrøder kan du få din egen ”forest garden” så det bliver lidt som en jungle hvor du kan tage ud og proviantere uden at du af den grund behøver at have en egentlig køkkenhave.

nem nyttehave

Køkkenhaven kan både være tilpryd og nytte. Ved at lave højbede, smalle stier og plante blomster ind imellem afgrøder, så bliver nyttehaven både overskuelig, smuk og fuld af smag.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

[fusion_builder_container backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ last=”no” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” class=”” id=””][fusion_counters_circle class=”” id=””][fusion_counter_circle filledcolor=”” unfilledcolor=”” size=”220″ scales=”no” countdown=”no” speed=”1500″ value=”100″]@[/fusion_counter_circle][/fusion_counters_circle][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ last=”yes” spacing=”yes” background_color=”” background_image=”https://www.havearkitekt.dk/wp-content/uploads/revslider/Avada_Small_Slider/slide_4.jpg” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” class=”” id=””][fusion_text]

 Tilmeld dig nyhedsbrevet 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”/havedroemme” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”Klik her” title=”Læs, hvordan du selv kan skabe din egen drømmehave.” description=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/fusion_tagline_box][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

<b>af <a href="https://www.havearkitekt.dk/project/frank-kirkegaard/" target="_blank">Frank Kirkegaard</a></b>

af Frank Kirkegaard

Havearkitekt

Gratis designguide

Tilmeld dig herunder og modtag vores gratis nyhedsbreve med tips om design og indretning af haven. Modtag samtidig vores lille designguide som velkomstgave.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap