Design af staudebede
Det kan virke uoverskueligt at skulle arbejde med design af staudebede, for mulighederne er uendelige, men med en klar farveholdning og lidt basal viden om planternes vækstform, vækstkrav og vækstkraft er du allerede godt på vej mod at få et smukt og harmonisk staudebed i haven.
FIND DIN STIL
Når du skal anlægge et nyt staudebed eller blot forny det gamle, så er det en god idé på forhånd at bestemme dig for, hvordan bedet i store træk skal se ud. Du undgår fejlkøb og det er meget lettere at vælge planter, når du allerede har bestemt dig for, om bedet f.eks. skal være romantisk eller minimalistisk, og hvilke farver der skal dominere. For hvis du allerede har bestemt dig for, at farverne skal holdes i sarte pasteller, så falder du ikke så let for fristelsen, når der er planter med pangfarver på tilbud i foråret.
TILPAS TIL EKSISTERENDE FORHOLD
Bedene opleves i sammenhæng med havens øvrige planter, hegn og havemøbler, og bør passe ind i havens overordnede design, både i formgivning og farvevalg. Tænk også på, hvor bedet oftest opleves fra. Hvis det ses i modlys, er det flot med lange blomsteraks og spir som solen kan få til at blive nærmest selvlysende. Når solen står højt på himlen på midt på dagen, så brænder de sarte farver ud og der er brug for mere kraftige farver. Opleves bedet mest om aftenen, så drukner de røde farver i den blå time, hvor de hvide og blå farver lyser op i tusmørket.
SE PÅ VÆKSTFORHOLDENE
Vækstforholdene på stedet er noget af det første, du skal have styr på. Er det en fed og fugtig eller tør og sandet jord? Og hvor meget sol kommer der i løbet af dagen? Rette plante, rette sted er forudsætningen for at få et bed, hvor planterne trives. Hvis du har forelsket dig håbløst i en bestemt plante og bare MÅ have den, så kan du prøve at skabe de vækstforhold, som planten trives med. Typisk handler det om jordforbedring eller om at lave helt nye bede. Du kan også skabe ekstra læ, mere dræn, fælde træer, sørge for automatisk vanding eller dække de ekstra sarte planter om vinteren. Det kan være et stort arbejde, men også svært tilfredsstillende, når du får de lidt vanskelige planter til at trives.
TÆNK PÅ FARVER I BLADE OG FRØSTANDE
Der findes mange tusind forskellige stauder, men det er nemmere at vælge, når du har styr på, hvordan vækstforholdene er, og hvilke farver du vil bruge. De fleste stauder blomstrer kun i en forholdsvis kort periode, og det er naturligvis her, man især lægger mærke til dem. Der skal helst være noget at se hele sæsonen, så sørg for, at der også er blomstring i ydersæsonerne. Bladenes former og farver holder sig til gengæld hele sæsonen, og hvis de bliver sat flot sammen med blade, der har en anden størrelse, form eller farve, kan du skabe nogle smukke kombinationer. Der findes en hel del stauder, der har rødlige, gullige eller brogede blade, der kan bruges til at skabe mere liv i bedene. Hos andre stauder er det frøstandende, der skaber opmærksomhed i efteråret og et godt stykke hen på vinteren. Tænk også på, at de valgte planter helst skal have nogenlunde samme vækstkraft, hvis det skal være nemt at passe.
LAV EN PLANTEGNING
Når du har udvalgt de ønskede stauder (start med maks.10-15 forskellige) skal du tage stilling til, hvordan de skal plantes i forhold til hinanden. Tegn bedet op på et stykke papir og prøv at placere de forskellige stauder, som du tror de vil passe godt sammen. Brug evt. farveblyanter for at se farverne sammen. Tænk dog også på staudernes højde og bredde. Hvis bedet er i kanten af haven eller op ad en væg eller lignende, så det kun opleves fra én side, så er det som regel en fordel at plante de højeste stauder bagerst. Er det derimod et såkaldt ø-bed, der kan opleves fra alle sider, så kan de højeste stauder placeres i midten eller punktvis mellem lavere stauder.
START MED ET ENKELT DESIGN
Det er ofte en fordel kun at bruge få stauder, der så gentages ned igennem bedet. Det skaber ro og gør også pasningen lettere, når der ikke er så mange forskellige stauder at forholde sig til. Høje, markante stauder kan optræde som solister og dryppes ind mellem den øvrige beplantning. De kan også tilføjes senere til at skabe mere dynamik i bedet, hvis det er blevet lidt for pænt og kedeligt. Brug for eksempel lodrette aks eller store transparente stauder.
MOSAIKKER ELLER BÅND
Når du har udvalgt nogle gode stauder, der harmonerer i farver og vækstkraft, kan du vælge at placere dem enkeltvis og tilsyneladende tilfældigt som i en blomstereng. Det giver et let og uhøjtideligt præg. Det virker særligt godt med kortlivede stauder og toårige, men kræver et godt plantekendskab, når bedet skal passes. Ofte placeres stauderne flere sammen i større eller mindre grupper, der kan varieres i størrelse og form. Lav ikke grupper over ni stk. og sæt ikke grupper af tidlige stauder i forgrunden. De visner ofte tilbage og skal klippes ned efter blomstringen, og så kommer der huller i bedet i løbet af sommeren. Her vil det hjælpe at lave grupperne som aflange, smalle bånd. Det har den fordel, at naboplanterne tager over og lukker de huller, der opstår, hvis ellers du husker at plante skiftevis tidlige og sentblomstrende stauder.
EVIG UDVIKLING
Regn ikke med, at du kan få staudebedet til at spille helt perfekt i første forsøg. Staudebedet vil altid være i udvikling og ændrer sig løbende. Det er netop en del af dets charme. Nogle planter trives godt og spreder sig, mens andre måske sygner hen eller bliver overgroet af naboplanterne. Vækstforholdene ændrer sig også langsomt efterhånden som jorden forbedres, og havens træer og buske vokser til og giver mere læ og kaster mere skygge.Det betyder, at bedet med tiden skal justeres. Stauder skal graves op, deles, og plantes på ny. Det kan også være, at du bare får lyst til, at der skal ske noget nyt. Det er let at blive fristet i planteskolen, men det er større chance for at komme hjem med brugbare planter, når du er helt klar på, hvor de skal passe ind og hvordan vækstforholdene er.